Nemzeti Tehetség Program
A tehetséges tanulók/fiatalok számára 30 illetve 60 órás
egyéni fejlesztő programok megvalósításának támogatása
témában kiírt pályázatán sikeresen vett részt iskolánk.
Az „ Információs műveltség fejlesztése könyvtárhasználattal
című pályázatunk keretében a
2014/2015-ös tanévben 4 tehetséges tanulónkkal kiemelten foglalkoztunk.

IMG_2899

Napi munkánk során tapasztaljuk, hogy a gyerekekben nagy az információ-éhség , ugyanakkor  falakba, saját korlátaikba ütköznek. A programunk segítségével néhány hónap alatt elértük, hogy megfogalmazzák milyen típusú információra van szükségük, ezeknek a keresésére  stratégiát mutattunk be, kilépve a berögzült internetes világukból. Fokozatosan könyvhasználó, értő, értelmező olvasó, könyvtárak iránt érdeklődővé váltak. Ezzel elsajátítva azt a többlettudást, hogy nem csak egycsatornás információkeresésre képesek.

Novemberben a négy  tanulónak csak alapismeretei voltak a könyvekkel, könyvtárakkal kapcsolatban. Ők is annak a generációnak a tagjai, akik már mobileszközök között nőnek fel. Számukra a számítógép, laptop, tablet használata teljesen természetes. Éppen ezért az információszerzésben is csak erre az egy csatornára képesek támaszkodni.  A foglalkozássorozat folyamán fokozatosan fejlődtek, ismerték meg az információkeresés lényegi lépéseit.  Egy ilyen foglalkozássorozat folyamán mi magunk és a célcsoport is sokat fejlődött, formálódott. Minden diákunknál megkerestük és megtaláltuk az utat az új ismeretek befogadására. Sokféle tapasztalás során mindkét fél tudásbázisa gazdagodott.

A cél az önálló ismeretszerzés, kritikus gondolkodás fejlesztése, élethosszig tartó tanulás fontosságának bemutatása volt. Mi magunk az IKT eszközök használatának megismerésében hónapról hónapra sokat fejlődtünk, modelleztük a diákoknak, hogy a tanáraik, szüleik is tanulnak minden nap, igaz már nem feltétlen tankönyvi formában.

A foglalkozássorozat végére hagytuk a két közkönyvtár látogatását. A négy tanuló magabiztosan lépett be a Néprajzi Múzeum könyvtárának és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának  ajtaján is. Kérdéseikkel, ismereteikkel, szóhasználatukkal, tájékozottságukkal meglepték az ott dolgozó könyvtáros kollégákat is.

A pályázattal iskolánk könyvtárának eszközparkja is gazdagodott. Lehetőségünk nyílt 3 tabletet vásárolni valamint az iskolai könyvtár gyűjteményét is gyarapíthattuk tehetséggondozással foglalkozó kötetekkel, ifjúsági irodalommal.

A projekt támogatói:

letöltésimagesimages (1)emmi_logo

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.