Ismertető

The main idea of this project is to develop knowledge and understanding among young people of the diversity of European cultures through music. We believe that young people gain self confidence in expressing themselves and integrate their personality into social life better when they are involved in music. Music is the shared language that breaks down prejudice and bias. The objective of our project mainly concerns with the idea of making people aware of this shared language as a means of getting to know each other, helping young people acquire the basic life skills and competences necessary for their personal development for future employment and for active European citizenship.

A Comenius programot az Európai Unió indította azzal a céllal, hogy már iskolás diákként kapcsolatba léphessenek egymással az Unió polgárai. A programok során a diákok egy előre választott témán dolgoznak együtt 2 éven át. A projekt megvalósítása egy közös web felületen zajlik, lehetnek videó konferenciák és a diákok ellátogatnak egymáshoz. Ezek során megismerik egymást, egymás kultúráját és sok-sok közös élményben lehet részük.

Iskolánk az idén ősszel két Comenius projektet indít párhuzamosan. Az angol nyelvű « OUR VOICES ACROSS EUROPE » és a francia munkanyelvű « Kamaszok elektronikus magazinja » is hét ország iskolái között valósul meg. A két éves projektek során megvalósuló eseményekről és a megalkotott dolgokról rendszeresen tudomást szerezhettek hamarosan elinduló Comenius falunkon. A projektekben többféleképpen lehet részt venni  és keressük azokat a diákokat, akik kedvet éreznek ilyen nemzetközi projektekhez.

Most a két prjektet mutatjuk be.

Az angol nyelvű « OUR VOICES ACROSS EUROPE » pályázatban a  partnerintézmények Spanyolországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában, Görögországban és Törökországban vannak. Egy barcelonai iskola koordinálja a programot, de mindegyik iskola egyenértékű partnerként vesz részt az együttműködésben.

A két év során mindegyik iskolánál lesz egy találkozó, vagyis iskolánkból hat helyre utaznak diákok. Hozzánk várhatóan 2014 márciusában érkeznek a különböző országokból diákok és tanárok. Addigra természetesen nagy feladatunk, hogy olyan programot állítsunk össze nekik, hogy különleges élményként maradjon bennük budapesti látogatásuk.

A projekt témája a zene, annak is két pilléreként a popzene és a népzene.

A popzenével az 50-es és 60-as évektől kezdve ismerkednek a diákok, kedvencet választanak, a találkozókon a karaoke sem marad ki.

Minden ország ízelítőt ad népzenei kincséből, pl. videóra vesszük, ahogy itthon elénekel egy csoport egy népdalt - amit más ország diákjai megtanulnak magyarul A mi diákjaink meg esetleg egy spanyol vagy egy görög dalt tanulnak meg eredeti nyelven.

Téli és tavaszi csomagot küldünk egy országank olyan dolgokkal, amik hozzánk kapcsolódnak – és természetesen kíváncsian várjuk, mit küldenek nekünk !

Ismerkedésként minden iskola létrehoz egy Comenius blogot, amire feltölt olyan prezentációkat, amikből az országokat, az iskolákat és magukat a résztvevőket ismerhetjük meg.

A projekt logóját is meg kell alkotni, ezt az első projekttalálkozón fogják kiválasztani a diákok a különböző  iskolákbanmegtervezett logók közül.

Zenei program lévén nem maradhat el a projekt himnuszának megalkotása sem : a görög zeneiskola egyik tanára komponálja a zenét, a szöveget viszont minden iskolában a diákok teszik hozzá, néhány sort, így adódik össze a himnusz.

Minden projekttalálkozónak lesz valami specialitása: az olasz iskolában nemzetközi csapatok főznek majd együtt, a lengyel iskolában filmekben szereplő kerül előtérbe, stb. Iskolánkban a tánc szeretetét szeretnénk átélni a többiekkel és bizonyára fergeteges hangulatú összejövetel lesz!