Határtalanul

(Kolozsvár, 2019. április 8 -11.

Budapest, 2019. április 15 – 18.)kep1

Iskolánk a Határtalanul! 2018-as pályázat keretében kapcsolatot létesített a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Líceummal. Pályázatunk címe: Ismerkedés Határtalanul Kolozsvárral.

A 10.-es évfolyamból mindhárom osztály részt vett változó létszámmal. Az a-ból 3 tanuló, a c-ből 5 diák csatlakozott a mi 27 fős osztályunkhoz. Az utunk során osztályfőnökünk, Zsinkó Klára, osztályfőnök-helyettesünk Fehér Ildikó, valamint Szabadosné Karsay Gabriella tanárnők kísértek el minket. Az utazás előtt Osgyán Ditta tanárnő tartott nekünk egy Trianonról szóló előkészítő órát, amiért hálásak vagyunk.

1. napon először Nagyváradon tettünk nagyobb látogatást. Gyönyörű napos időnk volt. Ezután a Magyarlónán lévő szállásunk felé vettük az irányt, ahol már finom vacsorával vártak minket. Mivel az utazás eléggé kifárasztott bennünket, így azonnal elfoglaltuk szobáinkat.

2. nap találkoztunk a kolozsvári testvériskolánkkal. Az aligazgató bemutatta az iskolát és mesélt nekünk az unitárius vallásról is.  A bemutatás után sor került arra, hogy találkozhassunk a diákokkal, akikkel csapatokba rendeződtünk, hogy elindulhassunk felfedezni a témánk kidolgozásának helyszíneit.

Előzetes felkészülés alapján ki-ki elkészítette a saját feladatát, hiszen azt terveztük, hogy egy rövidfilmet készítünk Kolozsvár régen és ma címmel.  Volt, aki a Füvészkertbe látogatott el, vagy a Házsongárdi temetőről készített kisfilmet. De Mátyás királyról, a Bolyai családról is gyűjtöttünk érdekes helyi információkat. A kolozsvári színházi élet és sportolási lehetőségek is érdekeltek bennünket. A tíz csoport munkájából szerkesztett kisfilmet itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=9LfN9Bpx7j0&feature=youtu.be

Délután újra buszra ültünk és az idegenvezetőnk érdekes információit hallgatva ellátogattunk Bonchidára, ahol megnézhettük a Bánffy kastélyt, valamint Válaszút szépségeit is.

3. nap ismét korán keltünk és a tordai sóbánya felé vettük az irányt, ami kellemesen hűvös volt és csodálatos kincseket fedezhettünk fel benne. Torockó érintésével elmentünk a tordai hasadékhoz is. Mindenki egyéni tempója szerint fedezhette fel ezt a természeti szépséget.

Ezek után visszatértünk Kolozsvárra, ahol a partner iskolánk diákjaival búcsúzásként felsétáltunk a Gellért-hegyhez hasonló Fellegvárba.

Utolsó napunkon útba ejtettük Körösfőt, Bánffyhunyadot és Csucsát, ahol megnéztük a Boncza- kastélyt. Éppen a költészet napján jártunk itt, így egyik osztálytársunk felolvasott egy Ady verset, amelyet Csinszkához írt.

A program második részében egy héttel a mi kirándulásunk után – 2019. április 15-én – a kolozsvári diákok látogattak hozzánk Budapestre. Több közös programot is szerveztünk: dunai városnéző hajózást, a Parlament közös megtekintését, de sportoltunk is együtt az iskolánkban. A kisfilmünk végső összeállításához is adtak segítséget a kolozsvári barátaink.

 

A Határtalanul program nagyszerű lehetőség volt számunkra, mely lehetővé tette, hogy a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismereteink bővüljenek, valamint jó néhány magyarok lakta települést is megismerhettünk. Érdekes volt a kolozsvári diákéletbe is bepillantani.  Mindkét út rövid összefoglaló videóját itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=vuSqdQ_aCYs&feature=youtu.be