unnamed

10.ab

 

Iskolánk a Határtalanul! 2017 pályázat keretében kapcsolatot létesített a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceummal.

A „Puskás Tivadar nyomában” pályázat 4 800 000 Ft-ot nyert, ennek segítségével 10.a és b osztályunk 40 fővel meglátogatta a Báthory István Elméleti Líceum 10.a és c osztályait 2017 szeptemberében, majd 2018. áprilisában viszonoztuk a vendéglátást.

Az erdélyi utazásról prezentáció készült, mely ITT megtekinthető. Az út során a Prizma iskolaújság részére interjút készült egy kolozsvári diákkal, mely ITT olvasható. Az utazásról tanári szemmel írt cikket az iskolaújságba Szepesi Dániel tanár úr: ITT

Az erdélyi úton az Arany Emlékév keretében meglátogattuk Nagyszalontát, melyről ismertetőt ITT találhatunk.

Pályázatunk címe „Puskás Tivadar nyomában”, ennek megfelelően tanulmányoztuk Puskás Tivadar kalandos életét: ITT és híres találmányát, a telefonhírmondót: ITT és ITT. Tudásunkat Kolozsváron és Budapesten is összemértük csapatvetélkedőkön.

Nagy örömmel láttuk viszont a kolozsvári líceum tanárait és diákjait, melyről készült prezentációt is megnéztük értékelő óránkon: ITT

Az értékelő órán Szepesi tanár úr EZZEL a totóval idézte fel erdélyi utunkon hallott történelmi és kulturális információkat.

Nagyon hálásak vagyunk a partner iskolának, Tímár Ágnes igazgatónőnek, Bakos-Siklódi Kinga és Kiss Réka Hajnal „oszi néniknek”, valamint a 10. a és c osztály tanulóinak a kedves fogadtatásért, Miklós Görgynek a búcsúesti zenélésért, Nemes Árpádnak nagy tudású, színvonalas idegenvezetésért és közvetlen humoráért, amivel remek hangulatot teremtett és nem utolsósorban a magyarlónai családoknak a vendégszeretetért és finom főztjükért!

10.c

 

Iskolánk 10.c osztályából 25-en, míg a 10.n-ből 5 diák 2017.október 2.-5.között négy csodálatos napot töltött Erdélyben a Határtalanul pályázati program (Együttműködés középiskolások között) keretében. A kísérőtanárok Tóthné Virág Ágnes Annamária és Fehér Ildikó Tanárnők, valamint Schlemmer Gábor Tanár Úr voltak, akik lelkesedésükkel csak fokozták a kirándulás hangulatát.

A partneriskolánk a nagymúltú kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum volt, ahonnan egy tizedikes osztállyal kerültünk közelebbi munkakapcsolatba, illetve barátságba. A vendéglátó iskola pedagógusai – köztük az Igazgató Asszonnyal -, és diákjai mindent megtettek, hogy igazán jól érezzük magunkat. Az erdélyi út során eljutottunk Nagyszalontára, Kőrösfőre, Bánffyhunyadra, a Tordai-hasadékhoz, Torockóra, Nagyváradra és természetesen „kincses” Kolozsvárra. Szállásunk Magyarlónán volt, ahol a helyiek őszinte vendégszeretetét és finom főztjeit élvezhettük. Idegenvezetőnk Nemes Árpád volt, akinek tudása és műveltsége még inkább elmélyítette tudásunkat, és egyénisége színesítette a látottakat-hallottakat.

Az utazás előtt Osgyán Ditta Tanárnő egy előkészítő órát tartott a kiutazó tanulóknak, ahol egy Trianon kérdőív segítségével bővítettük ismereteinket. Az óráért külön köszönet a Tanárnőnek!

A program második részeként a báthorys diákok látogattak Magyarországra 2018. április 23.-26. között. Budapest nevezetességein túl ismerkedtek Debrecen, Eger, Szentendre és Visegrád híres látnivalóival és szépségeivel.

A projektunk címe: „A vezetékes telefontól a mobiltelefonig”. Puskás Tivadar a Báthory Líceum diákja volt, így személye és munkássága miatt választottuk projektunk témáját. Természetesen nem hagyhattunk ki a neves IX. kerületi Puskás Tivadar Távközlési Technikum látogatását sem az áprilisi találkozó során, ahol egy színvonalas előadásban hallhattunk a távközlés történetéről, a kezdetektől napjainkig, vagyis a mobiltelefonok fénykoráig.

A programra több mint 3,5 millió forintot nyertünk, ami a szállás, utazás, étkezés költségeit fedezte, valójában a magyar-magyar kapcsolatok építésére, személyes és baráti kapcsolatok kialakítására fordítottunk.

A projekt végén egy komoly szellemi termék is létrejött, Nikodém Levente (10.c) áldozatos munkájának köszönhetően. Ez egy 36 perces kisfilm az erdélyi és magyarországi utazásokról, eseményekről. Több mint 5 órányi anyagot vágott, szerkesztett igazi profimunkává az alkotó, ami végül egy hiteles dokumentumfilm lett. Itt tekinthető meg: https://youtu.be/RW94ABNLiMI  A filmet beharangozó 2 perces trailer pedig itt: https://www.youtube.com/watch?v=w8882zEsKMw&feature=youtu.be

Júniusban, az értékelő órán közösen megtekintettük a filmet, visszaemlékeztünk a legszebb percekre, és visszaképzeltük magunkat a meseszép helyszínekre, és megállapodtunk abban, hogy bármikor megint részt vennénk egy hasonló programon!

A Határtalanul program nagyszerű lehetőség volt, hogy a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismereteink bővüljenek, jónéhány magyar lakta települést megismerhessünk. Ezáltal mélyültek ismereteink a Kárpát medence más régiójában élők életéről és kultúrájáról, és nem utolsó sorban szép és mély barátságokat kötöttünk.

Az utazás során készült képek ITT megtekinthetőek.

Köszönjük Mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a program ilyen sikeresen megvalósulhasson!

 

A PRIZMA című szent-györgyis iskolaújság I. évfolyamának 1. számában jelent meg 2017 őszén Takácsi-Nagy András 10.c osztályos tanuló alábbi írása az erdélyi utazást követően.

„Mindenkinek nagyon tetszett az erdélyi kirándulás. Már a fárasztó utazás közben is jól szórakoztunk. A szállásadók kedvesek, az ételek pedig mindig nagyon finomak voltak. Gyönyörű helyeket láttunk, mint pl. a Tordai-hasadék vagy Torockó. A sok templomlátogatásból már elegünk volt néha, de azért azok is érdekesek voltak. A kolozsvári sétánk alatt rájöttünk milyen szép is az a város. Sokaknak legjobban a „fellegvár” tetszett, ahonnét rá lehetett látni az egész városra. A partner iskolai diákok is szinte ugyanolyanok, mint mi, barátkoztunk velük az iskolai napon majd az esti búcsú bulin is. Annamária tanárnő is nagyon örült, amikor találkozhatott régi tanáraival. Jó volt hallani, hogy az ottani emberek tényleg magyarnak vallják magukat és úgy élnek, mintha az Magyarország lenne. Nagyon köszönjük ezt az utat a szervezőknek és a kísérő tanároknak is. A c és n osztály részéről Tóthné Virág Ágnes Annamária és Fehér Ildikó tanárnőknek, Schlemmer Gábor tanár úrnak valamint külön köszönet Szabadosné Karsay Gabriella osztályfőnöknek, aki nagy szerepet vállalt a szervezésben, de sajnos nem tudott eljönni. Az a és b osztály részéről Váradi Katalin és Meszéna Éva osztályfőnököknek és Szepesi Dániel tanár úrnak. Mi is szeretettel várjuk a Báthorys diákokat áprilisban.”